Laboratuvarlar

Laboratuvar Detayları

Dijital Tasarım Laboratuvarı

Dijital Tasarım Laboratuvarı

Merkezimiz daha evvel SANTUM ismi ile kurulmuş, daha sonra ismi GAZİ TASARIM MERKEZİ olarak değişmiştir. 2009 yılında kurulan (RG: 23.08.2009/27328) Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (SANTUM), öncelikle endüstri ve hizmet sektörü ile kamuya, yönetmeliğinde belirtilen amaçlar dâhilinde, doğrudan, tasarım ve uygulama hizmetleri sunmayı ve endüstride ve ilgili sektörlerde ve kamuoyunda ürün tasarımı ve görsel tasarım bilinci oluşturulması ve geliştirilmesine yönelik konularda araştırma yapmayı, kültür, sanat ve tasarım alanlarında araştırmacıları desteklemeyi ve sonuçlarını düzenli olarak ilgili paydaşlarla ve Türk endüstrisi paylaşmayı amaçlamaktaydı. Merkez faaliyetlerini tasarım alanında yoğunlaştırmış ve bunun neticesinde 24.08.2015 tarih ve 29455 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan yönetmeliği ile GAZİ ÜNİVERSİTESİ TASARIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ adını almıştır. Merkezimiz geçmişten bu güne kadar farklı faaliyetler yürütmüştür. Bu faaliyetlerden bir bölümü protokoller bir bölümü ise doğrudan döner sermaye üzerinden yürütülmüştür. Merkezimizin hedefi Altyapısını sürekli güncelleyerek, tasarım araştırmalarında ve doğrudan tasarım hizmetlerinde etkin rol oynayan öncü, örnek alınan saygın bir araştırma merkezi olmaktır. Merkezin ana stratejisi, paydaş olarak kabul ettiği tüm kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak, tasarım konusunda ihtiyaç duyulan tüm veri alanlarına erişim hakkı elde etmek, özkaynaklarını üreterek araştırmalar yapmak, yayınlamak tasarımla ilgili her alanda ulusal stratejilerde belirleyici tek merkez olmaktır. Merkez kaynak yaratmada doğrudan tasarım ve danışmanlık gelirleri ve ulusal/uluslararası fonları kullanır. İleri aşamalarda yayın ve danışmanlık hizmetlerinin ana gelir kaynakları olacağı düşünülmektedir.

Merkezin baskı hizmetleri üniversitemizin tüm öğretim elemanları ve öğrencilerinin hizmetine açıktır. Eğitim ve akademik çalışmalar kapsamında, baskı süreci takvim oluşturma, dijital dosya hazırlama, malzeme alımı ve üretim olmak üzere 4 aşamadan oluşur. İlk aşamada baskı günü için randevu alınır. Daha sonra hazırlanan CAD dosyası 3 boyutlu yazıcının işleyebileceği format olan STL formatına dönüştürülerek baskı süresi ve harcanacak malzeme miktarı belirlenir. Malzeme temininden sonra baskı alını yüzey işlemleri tamamlandıktan sonra sonuç ürün teslim edilir. Merkezin tasarım hizmetleri Rektörlük görevlendirmesi ile yürütülmektedir.

Merkezimiz yönergesindeki esaslar uyarınca kurum dışı hizmet vermektedir.

Gazi Üniversitesi Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Emniyet Mahallesi, Abant 1 Cad. No:10/2 C Blok, Kat:3 06500 Yenimahalle/ANKARA

+90 5320681067069

http://gtm.gazi.edu.tr/

Adı Açıklama
Endüstri Ürünleri Tasarımında Dijitalleşme: Üç Boyutlu Baskı Teknolojilerinin Ürün Tasarım Pratiğinde Kullanımı Gedik, E. (2017). Endüstri Ürünleri Tasarımında Dijitalleşme: Üç Boyutlu Baskı Teknolojilerinin Ürün Tasarım Pratiğinde Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Adı Açıklama
Cihaz Adı Marka
polyjet teknolojili stratasys objet24
sla teknolojili 1 adet 3d systems projet 1200
üç boyutlu tarayıcı Next engine
iş istasyonu
laptop
dslr fotoğraf makinesi
çizim tableti
Yazılım Adı Açıklama
Makale/Yayın Adı Yazar