Laboratuvarlar

Laboratuvar Detayları

Tıbbi Genetik

Ülkemizde Tıbbi Genetik Anabilim Dallarının «Dahili Tıp Bilimleri» içinde kurulması 2000’li yılların başında olup, ilklerden olan Anabilim Dalımızın kuruluş tarihi 15.09.2003’dür. Kurucu Anabilim Dalı Başkanımız Dr. Meral Yirmibeş Karaoğuz, kuruluş tarihinde ilk görevlendirilen öğretim elemanımız Dr. Mehmet Ali Ergün’dür. Anabilim Dalımızın akademik kadrosuna 2004 yılında katılan Dr. E. Ferda Perçin, 2022 yılında emekli olarak kurumdan ayrılmıştır. 2011 yılında Dr. Esra Tuğ, 2014 yılında Dr. Gülsüm Kayhan akademik kadroya katılmıştır. Tıbbi Genetik bilim alanının «klinik genetik, sitogenetik ve moleküler genetik» olmak üzere her üç disiplininde teorik ve pratik eğitim sunulan Anabilim Dalımızda, ilk tıpta uzmanlık öğrencisinin eğitimi 2004 yılında başlamıştır. Kuruluşundan itibaren 21 Tıbbi Genetik uzmanı eğitimini tamamlamış ve farklı üniversitelerden 25 uzmanlık öğrencisi kendi Anabilim Dallarında eksik olan alanlardaki eğitimini rotasyon ile Anabilim Dalımızda almıştır. Anabilim Dalımızda halen üçü profesör ve biri doktor öğretim üyesi olmak üzere 4 öğretim üyesi bulunmaktadır ve 11 uzmanlık öğrencisinin eğitimi devam etmektedir.Anabilim Dalımız 19.12.2006 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından “sitogenetik ve moleküler genetik” alanında “Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi" (GHDM) ruhsatını almış ve halen ruhsatlandırıldığı bu iki alanda rutin hasta/tanı hizmetlerini aktif olarak sürdürmektedir. GHDM’mize başvuran tüm hastalardan polikliniğimizde özgeçmiş, soy geçmiş, klinik bulgular gibi detaylı bilgiler alınarak dosya açılmakta ve aile ağacı (pedigri) çizilmektedir. Özellikle dismorfik ve anomalili hastalarda detaylı muayene yapılıp tüm bulguları kaydedilmektedir. Hastaların tamamına sonuçları hakkında bilgi ve elde edilen sonuca göre genetik danışma verilmektedir. Anabilim Dalı laboratuvarlarımız kurum içi kullanıma uygun değildir.

T.C Sağlık Bakanlığı «Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi» ruhsatı ile çalışılan Anabilim Dalımızda, hem sitogenetik hem de moleküler genetik alanlarında kurulduğu günden itibaren kesintisiz hizmet verilmektedir. Rutin uygulanan konvansiyonel sitogenetik ve moleküler genetik tanı, her geçen gün dahil edilen yeni yöntemler ile güçlendirilmektedir. Merkezimizde pekçok hastalık için yeni nesil dizileme teknikleri, hedefe yönelik moleküler yöntemler ve tüm ekzom/genom dizileme yöntemleri gibi ileri moleküler analizlerin yanı sıra biyoinformatik analizler de uygulanmaktadır. Kuruluşundan bu yana «prenatal tanı» gibi özellikli bir alanda rutin hasta hizmeti sunulmakta ve prenatal tanıda «Floresan in situ hibridizasyon» çalışmalarına ek olarak array-CGH analizleri de yapılmaktadır. Anabilim Dalımız polikliniğine başvuran ya da refere edilen hastalara dosya açılıp, muayene edildikten sonra endikasyon dahilinde gerekli analizler yapılmaktadır.

Anabilim Dalımız polikliniğine başvuran ya da refere edilen hastalara dosya açılıp, muayene edildikten sonra endikasyon dahilinde gerekli analizler yapılmaktadır. Anabilim Dalımız laboratuvarları kurum dışı kullanıma uygun değildir.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlık Binası Zemin Kat Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, 06500 Beşevler/ Ankara

0(312) 202 69 44/0(312) 202 46 35

https://med.gazi.edu.tr/view/page/22147/tibbi-genetik

Adı Açıklama
Prenatal, Postnatal, Postmortem Sitogenetik Tanı
FISH (Floresan Insitu Hibridizasyon)
Real-Time PCR
Sanger Dizileme
Kromozomal Microarray
Non-Invasive Prenatal Tarama Testi (NIPT)
Yeni Nesil DNA Dizileme (NGS)
diepoxybutane testi (DEB)
Sister Chromatid Exchange (SCE) testi
Adı Açıklama
Cihaz Adı Marka
Yazılım Adı Açıklama
Makale/Yayın Adı Yazar